ewita

Bôby, ktoré roztancovali kozy

Káva. Nápoj, bez ktorého si niektorí nevedia predstaviť svoje rána. Nápoj, ktorý už akosi patrí k poobednej sieste. Ako sa z drobných, dužinatých kávových plodov získava tá pravá bio organická káva?

Nenápadný, malý a vždy zelený. Taký je krík z rodu Coffea, ktorý pod svojimi oválnymi a hladkými listami skrýva nenápadné bôby. Jeho kvety sú biele, vôňou pripomínajú jazmín. Plody sú najskôr zelené, neskôr žlté až sa nakoniec sfarbia do červena. Semená bôbov sú dve a hovoríme im kávové zrná.

Po zasadení krík kávovníka potrebuje istú dobu na aklimatizáciu. Hoci úrodu bio organickej kávy možno zbierať po dobu až 30 rokov, najplodnejšie obdobie je v rozmedzí 5 – 10 rokov. Kávové plody sa zbierajú ručne a právom sa zber kávy považuje za jedno z najťažších povolaní. Práca zberača trvá viac ako týždeň. Ako zber kávy sa používa takzvané česanie, nevýhodou je, že sa týmto spôsobom zbierajú aj nedozreté kávové bôby, kedy zrnko kávy ešte nie je pripravené na spracovanie.

Mnohých prekvapí fakt, že kávové bôby sú ovocie. Aj preto sa v minulosti považovala za potravinu a nie za surovinu na prípravu nápoja. Už naši predkovia poznali silu kávy a kofeínu. Spolu s tukom, ktorý si natreli na kávové zrno, ho žuvali a mali tak dostatok energie na každodennú tvrdú prácu.

 

Kolíska kávy – Etiópia

Slovo káva pochádza z arabštiny a znamená “qahhwat-al-buchta”“fazule vína”. Legenda hovorí, že kávu objavil pastier v Etiópii, keď našiel svoje kozy tancovať na poli. Hoci by táto legenda mohla byť sfilmovaná a bol by to naozaj kuriózny pohľad, bio organická káva a jej účinky boli popísané v historicky dochovaný dokumentoch už oveľa skôr.

Postupne povesť kávy prekročila hranice Etiópie a Jemenu a ako prvé vznikali kaviarne. Tie si dodnes držia status miesta, kde sa ľudia stretávajú za účelom nielen sociálneho zbližovania, ale najmä vychutnávania si chutnej bio organickej kávy.

Najväčším producentom kávy je už dlhé roky Brazília. Za ňou nasleduje Vietnam a Kolumbia. Po oleji je káva druhá najpredávanejšia komodita na svete. Vo väčšine prípadov tvorí podstatnú časť ekonomického rastu rozvojových krajín, z ktorých sa vyváža, zatiaľ čo najväčším konzumentom sú krajiny v rozvinutých oblastiach.

Za chuťovo skvelé kávy sa nemusí hanbiť ani Slovensko, aj tu možno nájsť prvotriedne kávy, ktoré spĺňajú všetky atribúty kvalitnej a dostupnej bio organickej kávy, rovnako ako u nás majú kaviarne svoju históriu. Počuli ste už o Power Coffee, káve, ktorá podporuje mentálny a fyzický výkon?

 

Arabica a Robusta – v čom je rozdiel?

Káva sa pripravuje zo zmesi rôznych druhov kávovníka. Semená môžeme získať z kávovníka arabského a kávovníka robusta. O chuť a vôňu kávovej zmesi sa stará druh Arabica, o farbu zase Robusta.

Rozdiel medzi týmito dvoma kávovníkmi je vo viacerých smeroch. Kávovník typu Arabica je náročnejší na pestovanie, vyžaduje lepšie podnebie. Ideálna teplota na rast je 15 -24 °C a darí sa mu vo vyšších nadmorských výškach či v hornatých oblastiach. Všetky tieto parametre sa pretavujú do ceny bio organickej kávy Arabica – je totiž oveľa drahšia ako káva typu Robusta.

Aj medzi milovníkmi kávy sa Arabica viac cení. Vyznačuje sa totiž lepšou arómou a chuťou. Z podielu svetovej produkcie si uzurpuje väčšiu časť. Je pravidlom, že vyhlásené kaviarne pripravujú iba 100 % Arabicu. Môže, ale nemusí to tak byť.

Oproti Arabice sa bio organická káva typu Robusta získava z kávovníka, ktorý vyžaduje o niečo menej náročné podmienky na pestovanie. Ideálna nadmorská výška je 800 metrov nad morom. Jej kvalita je nižšia, rovnako ako cena.

Kávovník je odolný voči škodcom a výrobcom nevytvára vysoké náklady na spracovanie. Má vyšší obsah kofeínu ako Arabica, má zemitú chuť, je horká a hoci nie je chuťovo zaujímavá pre každého, nájdu sa medzi nami takí, ktorí ju uprednostnia. Skôr ju nájdeme ako súčasť zmesi, než ako samostatne ponúkanú bio organickú kávu.

 

Čo si dáte dnes?

Na trhu nájdete nespočetne veľa značiek káv, z ktorých si naozaj vyberiete iba podľa toho, čo vám najviac vyhovuje. Niekto uprednostňuje plnú chuť bio organickej kávy vo výberovej kvalite, pre iného je zasa podstatný obsah kofeínu a teda “sila”, ktorou ho nakopne do dňa.

A pri tom nemusíme byť ani v “mekke kávy”. Kvalitnú, chuťovo vyváženú a silnú bio organickú kávu totiž môžete kúpiť aj na Slovensku.

Kávu môžeme rozdeliť napríklad podľa zrnitosti:

  • Nahrubo namletá káva – je vhodná do kávovarov a na prípravu prekvapkávanej kávy.
  • Stredne nahrubo namletá káva – je vhodná na prípravu vo vákuovom prístroji alebo pri príprave kávy sparením v horúcej vode.
  • Jemne namletá káva – je uspôsobená príprave bio organickej kávy cez papierové filre a na prípravu espressa.

Káva namletá na prach – sa používa na prípravu dobre známej tureckej kávy.