Konzumácia dobre vyvážených jedál je vždy dôležitá, ale je ešte dôležitejšia, keď ste tehotná. Existujú základné živiny, vitamíny a minerály, ktoré vaše vyvíjajúce sa dieťa potrebuje. Väčšina potravín je bezpečných. Existujú však niektoré potraviny, ktorým by ste sa mali vyhnúť počas tehotenstva.

Čo jesť počas tehotenstva

Mliečne výrobky

Počas tehotenstva musíte konzumovať bielkoviny a vápnik, aby ste uspokojili potreby rastúceho plodu. Mliečne výrobky obsahujú dva druhy vysoko kvalitných bielkovín, kazeín a srvátku. Mlieko je najlepším potravinovým zdrojom vápnika a poskytuje vysoké množstvo fosforu, rôznych B-vitamínov, horčíka a zinku. Jogurt, najmä grécky jogurt, je zvlášť prospešný pre tehotné ženy. Obsahuje viac vápnika ako ktorýkoľvek iný mliečny výrobok. Niektoré odrody tiež obsahujú probiotické baktérie, ktoré podporujú trávenie.

Kyselina listová

Kyselina listová je superhrdinom v tehotenstve! Kyselina listová je vitamín B, ktorý sa nachádza v mnohých doplnkoch a obohatených potravinách. Je to syntetická forma folátu. Kyselina listová používa vaše telo na výrobu nových buniek a produkciu DNA. Je to potrebné pre normálny rast a vývoj počas celého života. Užívanie kyseliny listovej je mimoriadne dôležité pred a počas tehotenstva. Je to dôležité pre správny vývoj orgánov vyvíjajúceho sa dieťaťa. Výskum ukazuje, že užívanie kyseliny listovej pred otehotnením môže pomôcť zabrániť vzniku vrodených defektov.

Strukoviny

Táto skupina potravín zahŕňa šošovicu, hrášok, fazuľu, cícer, sóju a arašidy. Strukoviny sú vynikajúce rastlinné zdroje vlákniny, bielkovín, železa, folátu (B9) a vápnika, ktoré potrebujú ženy počas tehotenstva. Folát je jedným z B-vitamínov (B9). Je veľmi dôležitý pre zdravie matky a plodu, najmä počas prvého trimestra.

Potraviny, ktoré by ste nemali jesť počas tehotenstva

Ryby s ortuťou

Treba sa vyhnúť rybám, ktoré obsahujú vysoké množstvá ortuti. Ortuť spotrebovaná počas tehotenstva bola spojená s oneskorením vývoja a poškodením mozgu. Vzorka týchto druhov rýb zahŕňa žraloka, mečúňa a makrelu. Konzervovaný, kusový ľahký tuniak má vo všeobecnosti nižšie množstvo ortuti než iný tuniak, ale stále by sa mal konzumovať len s mierou.

Surové vajíčka

Surovým vajciam alebo potravinám, ktoré obsahujú surové vajcia, by ste sa mali vyhnúť kvôli potenciálnej expozícii salmonely. Niektoré domáce dresingy, majonézy, domáca zmrzlina alebo puding, môžu byť vyrobené zo surových vajec. Komerčne vyrobená zmrzlina a vaječný krém sa vyrábajú s pasterizovanými vajcami a nezvyšuje riziko salmonely.

Surové mäso

Z dôvodu rizika kontaminácie koliformnými baktériami, toxoplazmózou a salmonelou by sa malo zabrániť nevareným morským plodinám a zriedkavému alebo nevarenému hovädziemu alebo hydinovému mäsu.

Kofeín

Napriek tomu, že väčšina štúdií ukazuje, že príjem kofeínu je mierne prípustný, existujú aj iné, ktoré dokazujú, že príjem kofeínu môže súvisieť s potratmi. Vyhnite sa kofeínu počas prvého trimestra, aby sa znížila pravdepodobnosť potratu. Vo všeobecnosti by kofeín mal byť obmedzený na menej ako 200 mg denne počas tehotenstva. Kofeín je diuretikum, čo pomáha eliminovať tekutiny z tela.

Výživový doplnok pre každú matku i dojčiacu ženu

Konzumácia bohatej a vyváženej stravy je náročná na čas aj financie. Potrebné vitamíny a minerály je možné jednoducho získať z doplnkov stravy. Nedostatok rovnako ako nadbytok jednotlivých zložiek môže predstavovať závažný faktor znižujúci možnosť otehotnenia, správneho vývoja plodu a môže tiež negatívne ovplyvňovať vývoj dojčeného dieťaťa. Pomôcť vám môže doplnok MamaDHA, ktorý obsahuje 5 zložiek s preukázaným pozitívnym pôsobením na matku aj dieťa. Neobsahuje vitamín A a železo, ktoré sú u mnohých žien problematickými a preto ho predpisuje priamo gynekológ.

Súvisiace príspevky