Aj napriek tomu, že sa nejedná o nič extra zdravého, údené mäso je v našich krajinách veľmi obľúbenou pochúťkou. A vďaka dobrým cenám domácich udiarní si ho môžete pokojne urobiť aj u seba doma!

Oplatí sa priplatiť si

Ak nemáte s údením žiadne veľké skúsenosti, je naozaj lepšie kúpiť si domov profesionálny prístroj než sa spoliehať na svojpomocne postavenú udiareň. Vyvarujete sa tak mnohým zbytočným zakopnutiam a nezdarom.

Ovládanie moderných elektrických modelov po chvíli pochopí každý, a to aj keď budú disponovať manuálnym ovládaním. Niektoré verzie majú dokonca aj automatický dávkovač pilín, čo celý proces ešte viac uľahčí. Tie však môžu stať naozaj veľký balík.

Elektrické udiarne sú vhodné nielen na tepelnú úpravu más všetkých druhov, ale aj rozličných syrov a rovnako i zeleniny. Nie je teda problém údiť aj zdravým spôsobom.

Ako na mäsko?

Väčšina ľudí údi aj tak väčšinou mäso. A to je potrebné vedieť. Základom je samozrejme kvalitná surovina. Z pochybného kusu   nikdy nič skvelého nevyrobíte aj keby ste sa veľmi snažili.

Ako začiatočníci by ste mali použiť bravčové. Z prasiatka je dobré snáď všetko a len málokedy sa pokazí. Na účely údenia sa najviac hodí bok, prípadne pliecko či pečienka. Keď nebude nazvyš je možné použiť aj krkovičku.

Mäso je potom nutné poriadne okoreniť a osoliť. Použite vhodné bylinky, ideálne čerstvé. Báť sa nemusíte ani cesnaku, nech je to trochu pikantné. V prípade viacerých más ich natlačte tesne k sebe, zabaľte tesne do potravinovej fólie a dajte do chladničky. Jeden kúsok stačí iba tesne zabaliť a schovať cez noc do chladu.

Pri akých teplotách údiť?

Údiť sa dá už aj pri miernych teplotách pohybujúcich sa medzi 15-30 ° C. Je to však dlhý proces a skoro nikto ho preto nevyužíva.

Oveľa populárnejšie je údenie pri teplotách od 45 do 75 ° C, vďaka čomu je možné dokončiť mäsko počas jediného dňa.

V prípade, že nechcete čakať tak dlho, môžete použiť horúci dym s teplotou 60-95 ° C. V takom prípade by malo byť mäso dorobené počas dvanástich hodín.