Čo by bola Veľká noc bez nadýchaného, do zlatista vypečeného mazanca! Tento voňavý bochník, plný vajec, masla, hrozienok a mandľových lupienkov bol odjakživa symbolom nového života a hojnosti po dlhej zime a pôste. Tradične sa pripravuje z kysnutého cesta, to však má svoje úskalia. Preto, ak chcete radšej istotu, skúste ho pripraviť s tvarohom podľa Eriky z blogu Kapka medu. Bude voňať po masle a bude vláčny, nadýchaný a ľahučko navinulý. Na rozdiel od kysnutého nepraskne ani sa nezrazí a zmizne tak rýchlo, že ho budete čoskoro pripravovať znova. Aj mimo Veľkú noc.

Doba prípravy: asi 30 minút

Doba pečenia: 40 minút

Na dva mazance budete potrebovať:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 200 g práškového cukru
  • 150 g masla
  • 2 vajcia
  • 1 žĺtok
  • 1 lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry
  • ½ lyžičky drvenej vanilky
  • 5 lyžíc smotany
  • 2 lyžice rumu
  • hrsť hrozienok alebo brusníc
  • 2 lyžice prášku do pečiva
  • 1 vajce na potretie
  • plátky mandlí na zdobenie

A ako postupovať?

  1. Do misy vyklepnite vajcia, pridajte cukor, vanilku, citrónovú kôru a prešľahajte.Vmiešajte múku zmiešanú s práškom do pečiva, tvaroh, smotanu, rum a všetko dôkladne prepracujte.Nakoniec vmiešajte hrozienka alebo brusnice.
  2. Vytvarujte dva bochníčky a dajte ich na plech vyložený papierom na pečenie.Potrite ich rozšľahaným vajcom a posypte mandľami.Pečte ich asi 40 minút v rúre predhriatej na 180 °C.Využiť môžete aj automatický program, pokiaľ ho vaša rúra má.Dôležité je počas pečenia neotvárať dvierka, pretože zmena teploty by spôsobila, že by sa mazance ochladili a poklesli.

Tip:

Tým, ktorí radi pečú a starajú sa o svojich blízkych, sú určené nové rúry MORA s extra veľkým vnútorným objemom, veľkým priezorom vo dvierkach a dôkladným osvetlením hneď dvoma svetelnými zdrojmi, takže nie je potrebné rúru počas pečenia zbytočne otvárať. Rúry majú klenuté vnútro po vzore tradičných kamenných pecí, aby piekli naozaj rovnomerne zo všetkých strán. Chytré rúry majú automatické programy, sú vybavené parnou funkciou, niektoré aj sondou na pečenie a pyrolýzou. Dokážu tiež smažiť bez tuku ako teplovzdušná fritéza. Pre svoje kuchárske umenie tak získate skutočne veľký priestor a množstvo možností. Už čoskoro sa začnú predávať. Veľkonočné pečenie tak už možno stihnete s novou rúrou.

Erika a blog Kapka medu

Erika je nielen skvelá kuchárka, ale predovšetkým skúsená autorka. A tieto dve vášne spojila v blogu s poetickým názvom Kapka medu. „Moja kuchyňa je miestom, kde sa môžem realizovať. Okrem varenia sa vyšantím aj v servírovaní. Hrozne ma baví objavovať, takže okrem receptov preliezam staré pôdy aj pivnice a vetešníctva za nájdením doplnkov na servírovanie mojich jedál. Starý porcelán, riad s patinou, príbory…to sú veci, ktorým neodolám aj keď veľmi dobre viem, že to za chvíľu nebudem mať kam dávať. Kuchárky hľadám v antikvariátoch a inšpirácii na nové recepty čerpám zo zahraničných časopisov,“ hovorí Erika.

mora.sk