ewita

Najlepšie diéty | 2.Diel – Šalátová diéta

Konečne je tu obdobie s bohatým výberom čerstvej zeleniny aj ovocia. Zájdite na trh, nebudete si vedieť vybrať. Nenakupujte si však na týždeň do zásoby, stačí na dva-tri dni, aby ste mali plody čo najčerstvejšie. Dlhším skladovaním strácajú obsah zdravých látok, chuť a môžu sa v nich začať tvoriť plesne. Základ vášho jedálneho lístka by mala tvoriť hlavne čerstvá zelenina, ovocie, mliečne výrobky, chudé mäso, ryby, vajíčka a v menšom množstve celozrnné pečivo či cestoviny. Už po dvoch dňoch diéty pôjde vaša hmotnosť dolu. Po týždni môžete mať o tri až štyri kilá menej.

salatova_dieta_01Čo si môžete dať?

  • akúkoľvek čerstvú zeleninu a zeleninové šťavy
  • jednu 120-gramovú porciu ovocia okrem banánov a hrozna
  • nízkotučné mliečne a kyslomliečne výrobky
  • maximálne 100 gramov uvarených strukovín denne
  • chudú šunku s obsahom mäsa aspoň 90 percent
  • morčacie alebo kuracie prsia, ryby
  • dva kúsky celozrnného chleba alebo dve malé celozrnné pečivá denne
  • jedno celé vajíčko denne
  • cereálnu ryžu a kus-kus – porcia by nemala mat viac ako 100 gramov
  • lyžička medu denne
  • dve lyžice kvalitného rastlinného oleja denne
  • opatrne s dochucovaním, šaláty veľmi nesoľte a nepoužívajte ani hotové dresingy

1.Deň

Raňajky: plátok celozrnného chleba, dva plátky chudej šunky, paradajka, uhorka

Desiata: jedno väčšie jablko

Obed: šalát z mladého špenátu, ľadového šalátu, bielej reďkovky a cíceru, ochutený dresingom z lyžice oleja, nasekaného kôpru alebo petržlenovej vňate, lyžička citrónovej šťavy a kvapka medu

Olovrant: 50 gramov tvrdého nízkotučného syra, reďkovky

Večera: vajíčko natvrdo, šalát z mladého zeleru a mladej mrkvy, doplnený lyžicou nízkotučného bieleho jogurtu, so štipkou soli a čerstvého mletého čierneho korenia

2.Deň

Raňajky: 100 gramov čerstvých jahôd s nízkotučným bielym jogurtom a lyžičkou medu

Desiata: hrnček nízkotučného acidofilného alebo kefírového mlieka, celozrnná žemľa

Obed: šalát z celozrnnej ryže s čerstvou alebo dusenou zeleninou

Olovrant: 50 gramov chudej šunky, čerstvá zelenina

Večera: grilované kuracie prsia, hlávkový šalát

3.Deň

Raňajky: malá grahamová žemľa, dva plátky nízkotučného tvrdého syra, paprika

Desiata: jeden pomaranč

Obed: grécky šalát

Olovrant: 50 gramov nízkotučného tvarohu s bylinkami, stonkový zeler

Večera: šalát z čerstvej zeleniny s malou konzervou tuniaka vo vlastnej šťave

 

Zaujala Vás šalátová diéta? Máte s ňou nejaké skúsenosti? Nechajte nám komentár pod článkom a nezabudnite že už o týždeň Vám predstavíme ďalšiu zeleninovú diétu!