Pre veľa Slovákov nie je nad vôňu čerstvo údeného mäsa. Údenie má u nás dlhú tradíciu a je faktom, že údené z obchodu sa s tým doma pripraveným absolútne nedá porovnať. Aj ten proces údenia má totiž niečo do seba. Obzvlášť keď už vďaka moderným vychytávkam nie je tak prácny a zdĺhavý.

Murovaným udiarňam pomaly odzvonilo, svet dobývajú pohodlné elektrické udiarne, ako sú napríklad udiarne Bradley. Oveľa lepšie v nich kontrolujete teplotu i čas údenia, celý proces zvládnete i ako laik bez predchádzajúcich skúseností.

Udiareň, pri ktorej nemusíte celý deň sedieť

Predtým bolo údenie celodennou udalosťou, na ktorú ste si jednoducho museli urobiť voľno. Doba údenie sa síce neurýchlila. Aby bolo mäso či iné potraviny dobre pripravené, musíte ich nechať údiť dlhé hodiny. Nemusíte však pri udiarni priamo sedieť.

Údenie v elektrickej udiarni sa podobá pečeniu v rúre, ktorú máte v kuchyni. Palivom sú lisované drevené brikety, avšak automatický podávač ich dokáže v pravidelných intervaloch prikladať namiesto vás. Stačí len vyprázdňovať misku na popol.

Udiareň môže byť aj prenosná

Ak chcete údiť desiatky kíl mäsa, potrebujete udiareň s veľkým objemom, ktorú si asi len tak nepresťahujete. Existujú však aj malé modely, ako je napríklad Weber udiareň Smokey Mountain Cooker. S tou si bravčovú šunku, vyúdené stehno či bavorské klobásky s horčicou pripravíte prakticky kedykoľvek. Váži 18 kíl a vďaka skladným rozmerom ju pomerne dobre presťahujete, napríklad ju môžete vziať so sebou na ďalšie vonkajšie party. V tomto konkrétnom modeli je navyše možné tiež grilovať.

Dajte aj vy zbohom vákuovaným údeninám zo supermarketu a pripravte si mäso, zeleninu, ryby či syry priamo doma! Bohatý výber udiarní nájdete v e-shope Grilykrby.cz. Predávajú aj desiatky druhov udíc brikiet, ktoré pokrmom dodajú tú správnu chuť. Je totiž rozdiel, či údite na briketách s príchuťou zázvoru, slivky či špeciálnych “poľovníckych” briketách na údenie.